Weboldal készítés - Török Attila
Üzlet

Weboldal készítés menete, röviden

Sokan szeretnénk a saját vállalkozásunknak, cégünknek egy új, dizájnos weboldalt készíteni vagy készíttetni. Ahhoz, hogy a majdan működő honlapot ne csak mi nézegessük üres óráinkban, hanem a leendő ügyfeleink is rátaláljanak akkor, amikor tényleg szükségük van ránk, a weboldal készítés mellett keresőoptimalizálni is kell.

Domain név választás

Először mindenképpen szükségünk lesz egy domain névre, amin keresztül bárki eléri a böngészőjében a honlapunkat. Ez vagy a brandünk, márkánk, cégünk neve legyen vagy az általunk nyújtott szolgáltatás rövid és tömör leírása. Melyiket válasszuk? Ha egy jól felfuttatott vagy felfuttatható márkanevünk van, akkor mindenképpen azt. Gondoljunk egy egyszerű példára: az Adidas cégnes sem az a honlapja, hogy sportcipok.com hanem adidas.com. Természetesen egy márka nevet bevinni a köztudatba és felfuttatni hosszú idő és sok pénzbe kerül a marketinget nézve.

A másik verzió, ha egy szolgáltatásunkat választunk ki és arra építjük fel. Ezzel sokkal gyorsabban lehet ügyfeleket szerezni. Pl. tegyük fel, hogy van egy Takács&Takács Kft. nevű cégünk, amivel kőműves- és tetőfedési munkákat végzünk. Értelem szerűen nem sok értelme van egy takacs-takacs.hu vagy hasonló domain név lefoglalására. Sokkal inkább egy komuves-munkak.hu vagy takacskomuves.hu vagy komuves-tetofedo.hu címet. Az ügyfelek a Google keresés alkalmával “kőműves”-t és “tetőfedési munka” kulcsszavakra fognak keresni. Mivel a domain nevünk ebben az esetben tartalmazza is ezeket a szavakat, így a Google-nél már előkelő helyen tudunk indítani a találati listában. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal stabilan az első helyen leszünk lenyomva azokat, akik már évek óta optimalizálják az oldalukat.

Mindig azt szoktam javasolni, hogy lehetőleg minél több domain nevet foglaljunk le magunknak még akkor is, ha csak az egyikre készítünk honlapot, mert így a konkurenciának is megnehezítjók a dolgát. Mellesleg egy .hu végződésű domain név ma már éves szinten 1-2 ezer forintunkba kerül.

A weboldalnak kell egy tárhely is a domain név mellett

A kiválasztott domain név után szükségünk van egy tárhelyre is, ahol a honlap szöveges és képi tartalma tárolva lesz. Több itthoni szolgáltató kedvezőbbnél kedvezőbb csomagokat ajánlanak. Érdemes kikérni a weboldal készítő emberünk véleményét arról, hogy melyiket válasszuk.

Ha előfizettünk a domain névre is és a tárhelyre is, elindulhat a weboldal készítés. Ha nem vagyunk jártasak a honlap készítésben és a modern webes technológiákban, inkább bízukk szakemberre. Sok bosszúságtól, elfecsérelt időtől és kidobott pénztől tudjuk magunkat megkímélni. Mi csak próbáljunk azzal foglalkozni, hogy álmodjuk meg a weboldal kinézetét, a színvilágot, szedjünk össze minden olyan fotót a fejlesztőnek, amit látni szeretnénk a honlapon és találjuk ki a nagyjábóli menüszerkezetet. Ez utóbbira a legnagyobb segítség, ha megnézzük a konkurencia oldalakat. Nem kell ötletet egy az egyben ellopni, csak merítsünk ötletet és legyen a mi honlapunk jobb, szebb, profibb.

Hogy az elkészült weboldalunkat meg is találják a leendő ügyfelek, online marketing stratégiára is szükségünk lesz.