For Beauty Center Budapest
Életmód

Hajbeültetés a kopaszodás ellen – dr. Krasznai Zsolt válaszol

A PLAYBOY magazin kérdéseire dr. Krasznai Zsolt válaszolt.

dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész a hajbeültetés specialistája

Jól látom, hogy nagy izgalommal és ugyanekkora ambícióval indulsz ezen a téren?

Igen, jól látod, hiszen amikor több éve megterveztük a klinikát és gondolkoztunk abban, milyen területeket szeretnénk képviselni az esztétikai szegmensben, mindenképp szerepelt benne a hajbeültetés. A haj mennyiségének és minőségének hatalmas szerepe van mind a férfiak, mind pedig a nők esetében, nem véletlenül látjuk, hogy számtalan híresség – különös tekintettel a hollywoodi színészekre – is aláveti magát ezen kezelésnek. Gondolj csak bele, hogyan nézne ki Brad Pitt vagy George Clooney látványosan kopaszodva?! Persze vannak kivételek, akiknek a kopaszság plusz sármot kölcsönöz, de azért ez meglehetősen ritka.

Kiknek ajánlott a beavatkozás?

Mindenkinek, akiben megfogalmazódik az igény, hogy változtasson megjelenésén, mert jobb kiállást, ezzel együtt nagyobb önbizalmat ad a sűrű, ápolt frizura. Természetesen nőknek és férfiaknak is elérhető a kezelés, de a férfiaknál határozottan gyakoribb a hajhullás, hajvesztés esete, különösen 30-65 éves kor között. Szoktam mondani, hogy a férfiaknál ez olyan hatással bír, olyan önbizalmat ad, mint a nőknél a mellplasztika.

Mi az eljárás lényege?

Nagyon leegyszerűsítve hajszálak, graftok átültetése a tarkótájékról a megritkult, esetleg kopasz területre. Ennek legkorszerűbb változata az úgynevezett FUE technika. Ezen belül is több eljárás létezik. Ma a legkorszerűbb ilyen technika a kanadai dr. Devroy nevéhez fűződik, aki 2016-ban kifejlesztette a WAW FUE motoros hajbeültetési rendszert és a hozzá tartozó Hybrid Trumpet Punchot. 2017-től klinikánkon mi is ezen rendszerrel végezzük a beavatkozásokat.

Mitől jobb ez az eljárás, mint az elődei?

Elsősorban a kivétel technikáján újítottak sorozatban, hiszen ez döntő fontosságú a beültetett hajgraftok életképességére. Amíg a korábbi eljárásokban a kivételhez egyirányú fúrómozgást végző, a végén éles, de elkeskenyedő tűvel történt a graftok kivétele, addig dr. Devroy kifejlesztette a hibrid, azaz éles, de trombita formájú, enyhén kiszélesedő végű tűt. Ennek előnye, hogy a vége így véletlenül sem tud sérülést okozni a hajhagymák tövében, illetve a kivételkor a tű nem egyirányú, hanem rotációs oda-vissza mozgást végez, amivel biztonságosabb a graftok kivétele. Akárcsak gyermekkoromban: a répát nem egyirányú csavaró mozgással próbáltuk kivenni, mert akkor beletört, hanem oda-vissza mozgattuk és meglazulva már könnyen kihúztuk. Mindezeknek köszönhetően míg eddig kb. 80-90%-os volt a beültetés utáni graftok megtapadása, addig ezen technikával szinte 100%-os végeredmény érhető el. Ezt ha számszerűsítjük, akkor 5000 hajszál átültetésénél akár több mint 500 hajszállal több megtapadását biztosítjuk.

Ezek igen megnyerő adatok, de mennyire népszerű Magyarországon a hajbeültetés?

Hazánkban is egyre gyakoribb kérés, elsősorban férfiak részéről. Régen – és gondolok itt a 90-es évekre – egy hölgy, ha mellplasztikát kért, utána sokáig még a családja előtt is titokban tartotta azt, de ez ma már a múlté. Azt gondolom, jelenleg a hajbeültetés sem tabu, sőt már Magyarországon is sok híresség bevállalja és büszkén élvezi minden előnyét. Nekünk Magyarországon még annyit kellene tennünk, hogy elhisszük magunkról, hogy ezt a beavatkozást mi is ugyanúgy és kiváló minőségben el tudjuk végezni.

Sajnálattal látom, hogy ezen a területen dolgozó klinikák 10-20-30%-os kedvezményekkel hirdetnek folyamatosan, pedig itthon ez tizedannyiba kerül a nyugat-európai vagy az amerikai árakhoz képest. Mi a klinikánkon hiszünk benne, hogy a kiváló minőség, a szakértelem, a megfelelő környezet és a biztonságos technika mellett megmutathatjuk a világnak, hogy kellően felkészültek vagyunk a páciensek fogadására és első osztályú ellátására. Egy biztos: bár mi családilag is szerencsésnek mondhatjuk magunkat ezen a téren, én kopaszon már biztos nem öregszem meg!