Védőmaszk összehasonlítása FFP2 és FFP3
Általános

Napi koronavírus: mi a különbség az FFP2 és FFP3 védőmaszkok között?

Védőmaszkok összehasonlítása, melyik hatékonyabb a koronavírus idején?

Tombol sajnos a koronavírus és a nagy járvány. A szabályok szigorú betartása mellett és a maszk viselésével védhetjük magunkat. Ugyanakkor a leghatékonyabb biztonságot mégis saját immunitásunk jelenheti a koronavírus ellen. Amely leginkább egyéntől függ, ebben sem vagyunk egyformák. Azonban a hazai lakosság különbözősége talán reményt adhat ebben a válsághelyzetben. Ha pedig teljesen biztosak akarunk lenni a hatékonyságban, és netán olyan helyen dolgozunk ahol indokolt a védőmaszk használata. Érdemes a megfelelő terméket beszerezni!

Sokszínű kínálat

Ránk nézve a levegőben gyorsan terjedő részecskék jelenhetik a legnagyobb veszélyt. Nem elsősorban a koronavírus terjedése miatt, hanem számos más kórokozó tekintetében is. A szabályok megfelelő követése mellett érdemes beszerezni a védőmaszkot. Amelyek három altípusba sorolhatók be:

FFP1, FFP2 és FFP3. A későbbiekben ez utóbbi kettőről lesz szó részletesebben. A fentieket – úgynevezett – finomporszűrő eszközöknek is hívják.

Más néven a légzésvédő eszközök – speciális védőmaszkok – védelmet biztosítanak a por, füst és permetek ellen. Sajnos a gáz-halmazállapotú anyagokkal meggyűlik a bajuk.

FFP2 védőmaszk

Ezek a védőmaszkok olyan munkavégzési területeken használhatók, ahol a légtérben káros – úgynevezett – mutagén vegyületek fordulnak elő. A bányászat vagy a fémipari létesítmények jellemzően ilyen közegek. A munkavállalók itt nagymértékben ki vannak téve a tüdőkárosodás veszélyeinek, ezért is kell gondoskodni a megfelelő védőfelszerelésről. Mindezek mellett itt a speciális pihenőidő kialakítása is kötelező. A legtöbb munkáltató törekszik erre, vagy a munkatársak váltott műszakban való foglalkoztatására.

FFP3 védőmaszk

A védőmaszkok ezen alcsoportjához tartozó termékek adják a leghatékonyabb védelmet. Szinte mindenre hatásos legyen szó koronavírusról vagy egyéb más a levegőben fertőző csendes ellenségről. Többnyire a vegyiparban jelentős az előfordulásuk. Jelenleg a koronavírus mellett baktériumokat – és egyéb az egészségünkre ható káros anyagokat – is gátolják.

Melyik hasznos?

Kutatások is alátámasztják, hogy nincs olyan védőmaszk, amely 100%-os biztonságot nyújt. Viszont – főleg a fentiek tekintetében – olyat érdemes beszerezni, amelyik hatékonyan segíti munkánk végzését. Tehát nem mindegy, milyen környezetben dolgozunk. Szakemberek segítenek eligazodni, hogy miként védjük legjobban az egészségünket!