Általános

Fűtés klímával – H tarifa használatával

Jelenleg a legtöbb légkondi nemcsak hűt, hanem fűt is ezzel még a fűtési szezon (október 15.) előtt is kellemes meleget varázsolhatunk a lakásunkba. A h-tarifa alkalmazása a fűtési időszakban (október 15. – április 15. között) pedig csökkentheti a fogyasztási kiadásainkat. Ezt használva nem hagyhatjuk el a klíma évenkénti karbantartását sem. Ha tehetjük, akkor szakember végezze el a telepítést és a tisztítást is.

A H-tarifa fogalma

A közel 10 éve igénybe vehető díjszabást a legtöbb energiaszolgáltató (E-On, Elmű-Émász) kifejezetten azon felhasználóknak biztosítja, akik környezetbarát energiaforrást alkalmazó fűtési rendszereket (zöld energia) vagy hőszivattyú által üzemeltetett fűtést használnak. Ebben az esetben a mérésnél többféle berendezés is jelzi a fogyasztást. A tulajdonosoknak ugyanakkor tudniuk kell, hogy a kedvezményes tarifa csak a megadott szezonban alkalmazható, a köztes hónapokban a normál díj az irányadó. Ennek figyelmen kívül hagyása az utólagos elszámolásnál okozhat sok problémát. Magát a rendszert csak az áramszolgáltató által jóváhagyott és ajánlott, úgynevezett regisztrált villanyszerelő építheti ki.

Klíma telepítés H-tarifa alkalmazásával

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy új ház vásárlásakor már gondoljunk arra, hogy milyen rendszerű fogyasztást szeretnénk. Így az építkezéskor már célszerű kigondolni, hogy hagyományos fogyasztást vagy „h tarifát” akarunk alkalmazni. Társasházi lakásoknál – kivéve ha a teljes épület zöld energiával működik – nem érdemes ezt igénybe venni. Ettől függetlenül fontos eltervezni, hogy vajon célszerű ezt a rendszert igényelni, megtérül-e a ráfordított költség, hasznos lesz-e a légkondi (Gree vagy Polar klíma telepítése). Mindezek mellett a klímát jó helyre kell felszerelni – ha lehet, kérjük szakember közreműködését  –  és be kell tartani az évenkénti tisztítást is.